Karakterek közötti interakció

Szerző: | jún 4, 2022 | Írástechnika

– ami nem kémia

 

Hogyan ábrázolunk két vagy több karakter közötti interakciót, hétköznapibb nevén: kölcsönhatást?

Nem kémiát, mert az teljesen más, ha valakiből kémiai hatás vált ki valamilyen viselkedést. Amikor két karakter közötti kémiáról beszélünk, akkor a köznyelvben elterjedt – romantikus – jelentésre gondolunk. Erre szoktuk mondani: “Megvan a kémia két ember között.” “Működik a kémia két ember között.”

Mi befolyásolja két vagy több karakter között az interakciót?

A válasz nagyon egyszerű:

Gondold végig, benned mit vált ki, amikor meglátsz egy idegen személyt. Mi zajlik le benned, amikor egy alvó hajléktalant látsz, vagy amikor ez a hajléktalan erőszakosan pénzt kér tőled. Szembejön veled fényes nappal a forgalmas belvárosban egy punk csapat, vagy ugyanők éjszaka a kihalt utcán. Vagy: károgó hangú ügyintézőhöz kerülsz, aki folyamatosan kritizálja minden tevékenységedet, semmi nem jó neki, vagy ugyanez a személy a szomszédod, de mindig meglep valami kedvességgel. És akkor gondold végig, mit cselekednél, mi lenne a reakciód, ha ezek bármelyike adott környezetben, stílusban megszólítana, fenyegetően vagy barátságosan lépne fel veled szemben.

Stílus és Technika: Karakterek közötti interakció

Vidd tovább, hogy a karakteredet mi idegesíti, mi nem stb. Mindig figyelj arra, hogy a karaktered nem te vagy! Nem mindenben osztozik a te világnézetedben, felfogásodban stb. Lehet, hogy ő imádja a sült krumplit vanília fagyival, vagy a zsíros kenyeret cukrozva. Viszont lehet, hogy hidegen hagyja, hogy állatokat kínoznak és imádja Lady Gaga-t.

Leginkább akkor fontos két karakter közti kapcsolat interakcióinak kidolgozása, amikor a történetben sokszor szerepelnek együtt, az életük valamilyen módon szoros kapcsolatban van. Mint például egykori egyetemi évfolyamtársak, sok éven keresztül szomszédok voltak és összejártak játszani-csajozni-bulizni stb. Lehetnek kollégák, de más osztályon. Romantikus kapcsolatuk lehet plátói is, mivel mindig foglalt volt a másik, amikor ő szingli.

Minden ilyen kapcsolat a karakterek alapvető jellemétől függő dinamikát, azaz kölcsönhatást idéz elő. Teljesen más lesz a kapcsolat egy szabad elvű családban felnőtt és egy konzervatív nevelésű ember között, még akkor is, ha nagyon kedvelik egymást. Erre egy tévésorozatot tudok példának felhozni, a Dharma és Greg-et.

A lényeg, hogy a legtöbb ember között semmilyen kémia nem működik. ( :smile ) Kizárólag kölcsönhatás van, amit a két vagy több karakter alapvető jellembeli viselkedése vált ki. Az nem kémia, ha egy ember bunkó viselkedése nem tetszik, vagy idegesítő attitűdje van, ami anélkül is idegesít és vált ki belőlem esetleg negatív viselkedést az irányába, hogy közelebb kerülnék hozzá bármilyen tekintetben.

Próbáld ki, hogy hazamész, és azt mondod a szerelmednek:

– Te, ma voltam a virágboltban, és az eladóval nagyon jól működött közöttünk a kémia.

Példa

Garantált a karakterek közötti interakció.

Te, ma voltam a virágboltban, és az eladóval nagyon jól működött a kémia közöttünk.

Írástechnikai kurzusaink során mélyreható ismereteket szerzel a történetírás terén, ami hozzásegít, hogy regényed kiadásra kerüljön.

Egy könnyű karakteralkotási módszert is megmutatunk, ami alapján jobban értelmezhetővé válik, hogy az írónak milyen viselkedésbeli jellemzőket kell figyelembe venni a karakterek cselekedeteinél.

További segítség

További írástechnikai ötletekért és tippekért csatlakozz Facebook csoportunkhoz.

Iratkozz fel hírlevelünkre

A feliratkozással biztos lehetsz abban, hogy a Stílus és Technika semmilyen újdonságáról nem maradsz le. Legyen az pályázat, induló kurzus, akció vagy friss tartalom.

Szerző: Wágner Szilárd
Író, szerkesztő, képzett terapeuta. Egy időben sokat foglalkoztatta a mesék, az álmok és a sámáni szertartások közötti hasonlóság, ezért kutatásokat végzett ezen a területen, amelyek kiterjedtek a sámáni szertartások vizsgálatára is a modern pszichológia tükrében. Az így szerzett tapasztalatait történetíróként használta fel. Mivel mind tanulmányai, szakterülete és kutatásai megkövetelték a mesék struktúráink alapos ismeretét, az írás mellett szerkesztéssel is foglalkozni kezdett. Tapasztalatait szívesen megosztotta más írókkal, segítette őket a kezdeti bizonytalanságon túljutni.

0 hozzászólás

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0