A lenti egy sor teljesen jól összefoglalja a szakember feladatát irodalmi korrektúra során.

Nézzük kicsit bővebben, mik is lehetnek ezek a hibák:

  •  elütések
  • alanytévesztés
  • ragozási hibák
  • igeidők keverése
  • hibás szórend
  • indokolatlan vessző vagy határozott névelő használat
  • és minden olyan hiba, amitől a szöveg nem azt közvetíti az olvasó felé, ami az írói szándék volt.

A korrektúra szűk értelemben a szöveg helyesírási, értelemzavaró nyelvtani hibáit javítja ki.

A korrektor munkamódszere

Nagy gondot fordít az írói stílusra (figyelembe véve a nyelvi kifejezésmódot[1]), stilisztikára (nyelvi stílus) és stílusértékre (Érzelmi, hangulati vagy egyéb többlettartalmat kölcsönöznek a szövegnek. Az adott szövegben szereplő szavak és egyéb nyelvi elemek stílushatást keltenek – bár ezt elsődlegesen a szerkesztő [A szerkesztésről] ellenőrzi)[2].

[1] A magyar nyelvtan 10. évfolyamos tananyaga szerint megkülönböztetjük a szövegek stílusát, ami befolyásolja a szavak és kifejezések használatát, a mondatszerkezeteket, a szöveg felépítését (publicisztikai stílus, irodalmi stílus, hivatalos stílus, értekezés vagy esszé stb.).

[2] Veres Péter: Az író és a „helyes” írás (Magyar Nyelvőr – 82. évfolyam – 1958.)

Irodalmi korrektúra

Fontos, hogy a korrektor figyelembe vegye a narratív stílust, az író egyedi szóhasználatát, mondatszerkezetét, illetve az akadémia nyelvhasználattól történő minden olyan eltérést, ami az írói szándék megjelenítéséhez szükséges, tehát végig figyel arra, hogy az író egyedi fogalmazása, nyelvhasználata a mű egészében megmaradjon.

Amikor ilyennel találkozik, és véleménye szerint az távol áll az író eredeti elképzelésétől, esetleg a szövegkörnyezet alapján nem értelmezhető (nyelvújítás = új szavak képzése), akkor képes az írónak elmagyarázni, hogy az miért nem adja vissza az eredeti elképzelést.

Sokszor előfordul, hogy a korrektor nem kizárólag az íróval egyeztet egy-egy nyelvtani megoldáson, hanem a szerkesztő is részt vesz a folyamatban.

„Amikor azt mondják: figyelj csak, ezt többféleképp is ki lehet fejezni; vagy: vigyázz, ennek komikus értelme is van; vagy: ügyelj, hogy művelt, finomkodó környezetben így és így fejezd ki magad; vagy: mondhatod akárhogy, de írni csakis így illik – akkor szívleljük meg tanácsaikat.” – Nádasdy Ádám

Ezt a munkafolyamatot egészíti ki – amennyiben szükséges – a nyelvi lektor, akire anyanyelvi kéziratnál például akkor van szükség, amikor az író régies szöveggel írja meg a történet, vagy csak egyes részeit – pl. párbeszédet.

Szerzői- és magánkiadás során az író természetesen figyelmen kívül hagyhatja a korrektor javaslatait, a korrektornak pedig ilyenkor meg kell elégednie annyival, hogy ő jelezte a problémát, azonban a döntés az író kezében van, hogy hallgat-e a szakmai érvre vagy sem*.

*Évtizedes szakmai tapasztalatunk azt mutatja, hogy a figyelmen kívül hagyott szakmai érvek az elsődleges hibák, amelyeket a vásárlók és az olvasók felrónak a kiadvánnyal kapcsolatban.

Stílus és Technika irodalmi korrektúra

További segítség

Amennyiben szeretnéd fejleszteni szövegírói képességeidet, jelentkezz Szövegíró kurzusunkra.

Szerkesztői véleményezés, szöveggondozási szolgáltatásaink:

Könyvkiadás – A kézirat útja a boltig | A Szerkesztő válaszol

A könyvkiadás nem egyszerű feladat, de ha megfelelően felkészülsz és kitartó vagy, akkor megvalósíthatod az álmodat. A következő bejegyzésben bemutatom a könyvkiadás alapjait, és tanácsokat adok arra, hogyan kezdj hozzá a saját könyved kiadásához.

Könyvkiadás fix áron | 3.200 Ft / oldal

Könyvkiadás fix áron. A könyv kiadásának ára 3.200 Ft / könyv szerinti oldal. Szerkesztés, korrektúra, tördelés, borítógrafika és nyomda.

Könyvkiadás olcsón! 98.000 Ft-tól

Könyvkiadás olcsón – Nem akarsz milliókat fizetni a könyvkiadásért? Nem kell! Már 98.000 Ft-tól elkészítjük a nyomdakész könyvedet*.

„Elsődleges célunk az írói álmok valóra váltása…” | Kollektív Magazin interjú

Szerettem volna egy kicsit mélyebb betekintést nyújtani egy kiadó munkájába, egy szerkesztő életébe és a könyves világ rejtelmeibe. Ezért nagy öröm számomra, hogy Wágner Szilárddal, a Stílus és Technika kiadó szerkesztőjével beszélgethettem.

Mi lesz a kezdő szerzőkkel az Aranymosás felfüggesztése után? | MNO cikk

A hét elején számos kezdő írót sokkolt a hír, hogy az Aranymosás felfüggesztésre kerül, ami nem kizárólag a regénypályázatot érinti.A cikk írója számos kiadónál érdeklődött (Álomgyár, General Press stb), hogy az így "felszabaduló" íróknak milyen lehetőségei lesznek...

Hogy működik a jó könyvmarketing?

Hogy működik a jó könyvmarketing? Az így felépített könyvmarketing nagyon egyszerűen működik: Belebotlik, megveszi.

Milyen egy jó könyvborító?

Keresem azt a könyvet... A címére nem emlékszem,… ...csak arra, hogy egy férfi és egy nő ölelkeztek, és talán zöldes színe volt. ...csak arra, hogy az elején egy harcos áll karddal a kezében, és talán barnás színe volt. ...csak arra, hogy űrhajó van az elején, a...

Könyvkiadás egyszerűen

A könyvkiadás már nem is lehetne ennél egyszerűbb: Megírtad, kiadjuk. Ennyire egyszerű.
A könyvkiadás teljes folyamatát lefedjük…

Hogyan válassz könyvkiadót?

Érdemes több könyvkiadótól ajánlatot kérni, alaposan átnézni, összehasonlítani őket. Így nagy eséllyel elkerülhető, hogy a szerző…

További segítség

További írástechnikai ötletekért és tippekért csatlakozz Facebook csoportunkhoz.

Iratkozz fel hírlevelünkre

A feliratkozással biztos lehetsz abban, hogy a Stílus és Technika semmilyen újdonságáról nem maradsz le. Legyen az pályázat, induló kurzus, akció vagy friss tartalom.

Szerző: Wágner Szilárd
Író, szerkesztő, képzett terapeuta. Egy időben sokat foglalkoztatta a mesék, az álmok és a sámáni szertartások közötti hasonlóság, ezért kutatásokat végzett ezen a területen, amelyek kiterjedtek a sámáni szertartások vizsgálatára is a modern pszichológia tükrében. Az így szerzett tapasztalatait történetíróként használta fel. Mivel mind tanulmányai, szakterülete és kutatásai megkövetelték a mesék struktúráink alapos ismeretét, az írás mellett szerkesztéssel is foglalkozni kezdett. Tapasztalatait szívesen megosztotta más írókkal, segítette őket a kezdeti bizonytalanságon túljutni.

0 hozzászólás

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0