A kötetben leírt és alkalmazott terápiás módszerek kizárólag az én gyógyulásom útját mesélik el. Az esetemben alkalmazott módszerek személyre szabottak voltak, ezért szeretném kiemelni, hogy a kötet elolvasása nem helyettesíti szakember vagy pszichológus felkeresését, és ezeknek az alkalmazása nem javasolt hozzáértő szakemberrel történő konzultáció nélkül!

KEZDETEK
– Novella –

részlet Szabó-V. Dóra: Kényszer-vallomás című könyvéből

Hazafelé tartunk a suliból, lassan vége a 11. osztálynak. Szótlanul ülök az anyósülésen, a mellkasom szorít, alig kapok levegőt. Átment előttünk egy fekete macska. Mire begurulunk az udvarra, a körömágyamat véresre vakarom. Anya kiszáll és elindul a ház felé. Én lecövekelek a járda szélén, kezdek kétségbeesni. Végig kell csinálnom a rituálémat, mielőtt bemegyek, különben a szorongásom szintje az egekbe ugrik. Tudom, hogy csak idő kérdése lenne, és kiszöknék, hogy bepótoljam. A szívem vadul kalapál, izzadni kezd a tenyerem, és érzem, ahogy a hajam töve nedvesedni kezd.

– Nemsokára megyek! – kiáltom anya után.

Amint eltűnik a láthatáron, szembeállok egy repedéssel, és nagy levegőt veszek.

– Csak négyszer kell átsétálnom rajta, csak négyszer! – suttogom, és nekikezdek.

Lép-lép-vissza-vissza. Lép-lép-vissza-vissza. Lép-lép-vissza-vissza. Lép-lép-vissza-vissza.

De nem sikerül. Legalábbis nem úgy, ahogy az nekem megfelelő lenne. Kínomban felröhögök. Az agyam olyan játékot játszik velem, amilyet akar. Ha túl gyorsan lépem át, nem jó. Ha túl lassan, és emiatt kiesek az ütemből, az szintén hibának számít. Ha számolás közben úgy találom, hogy nem megfelelően mondtam ki a számot, újra elölről kezdhetem. A sor végtelen.

Újra átlépem és vissza. Újra és újra. Már tizenhatnál tartok, de még mindig nem jó.

Az izzadság csorog le a hátamon, az agyamban villog a lámpa, hogy hamarosan be KELL mennem – én meg sehol sem tartok.

Anya már bentről kiabál, hogy merre vagyok.  Az ablakra pillantok, szerencsére nem lát.

– A kutyussal játszom, mindjárt megyek! – kiáltom vissza.

Önigazolásként megvakargatom Athos fültövét, amire boldog lihegéssel és farokcsóválással válaszol. Természetesen elállja az utat, hogy folytassam, megnehezítve ezzel az amúgy sem egyszerű feladatomat. Legszívesebben ordítanék. A szemem könnybe lábad.

A megváltást a düh és kétségbeesés keveréke hozza el. Csorgó izzadsággal a homlokomon és könnyekkel a szememben összeszedem minden erőmet, és nekikezdek újra. Lép-lép-vissza-vissza. Dühösen számolok félhangosan, hogy ne tévesszem el, aztán újabb tizenhat lépés után elindulok befelé. Az agyam teljesen kiégett – már képtelen vagyok gondolkodni –, megadja magát, és egy rövid időre elereszt.

Leülök a puffra az előszobában, leveszem a cipőmet, és próbálom visszanyelni a könnyeimet. Amikor anya elmegy előttem, rámosolygok. Félhomály van, nem láthatja tisztán az arcomat, mennyire elgyötört vagyok. De nem értené meg. Úgy érzem, csak a tökéletesség a lényeg.

Végül fogom a táskámat, és felmegyek az emeletre, a szobámba.

Sírva fakadok. A kétségbeesés végigszánt rajtam, fogalmam sincs, hogyan tovább. Ez most már örökké így marad? Soha többé nem leszek normális? Innentől kezdve félve fogok menni mindenhová? Előre rettegek, hogy majd egyszer ki kell mennem innen vécére, vagy vissza a földszintre.

– Mi történik velem? – kérdeztem suttogva magamtól. – Megőrültem?

Pár hónapja még a középiskolások boldog életét éltem, és egyik napról a másikra mintha megnyomtak volna rajtam egy gombot, szorongó és ismétlő üzemmódra váltottam. Fogalmam sincs, mi ez, vagy miért történik ez velem, és azt sem tudom, kinek szólhatnék, aki nem mondaná azt, hogy elment az eszem. Éles szúrást érzek a mellkasomban, ha arra gondolok, ha ez kiderül, megint csalódást fogok okozni anyának. Nem lehet rám büszke, hiszen valami gond van a gyerekével. Bezzeg a többiek normálisak. A mellkasom jobban szorít, mint eddig valaha. Páni félelem fog el, hogy nem fogok megfelelni.

Hisztérikusan kipakolom a könyveket a táskámból, és az asztalomra dobom őket. Kinyitom az egyiket, de nem tudok koncentrálni, folyamatosan dobolok a lábammal és ütögetem az ujjammal az asztallapot.

Csippan egyet a telefonom: a szerelmemtől jött üzenet.

Összeszorul a gyomrom, ahogy az üzenetét olvasom. Néhány hónappal ezelőtt még a kapcsolatunk is rendben volt, most már ebben is kételkedem, ahogy a józan eszemben.

Kedvesen válaszolok neki, így persze ő sem sejti, mi zajlik bennem.

Most veszem csak észre, hogy már szorítom a lábaimat, annyira kell pisilnem. Kihagy egy ütemet a szívem. Még a gondolatát is igyekszem elhessegetni, hogy ki kell mennem a szobámból. Próbálom tartogatni, de ez teljesen elvonja a figyelmemet, így nem tudok tanulni.

Végül felállok és az ajtóhoz megyek.

Szabó-V. Dóra: Kényszer vallomás

Első akadály: átlépni a küszöböt. Kínomban felröhögök. Ez nevetséges! Nem tudok kimenni a saját szobámból! Nagy levegőt veszek és kilépek rajta. Onnan kábé két lépés még a fürdő. Bemegyek és leülök a vécére. Kapkodom a levegőt, és attól félek, mindjárt kiszakad a nyaki ütőerem a helyéről. Közben végzek a dolgommal. Elhasználom a fél guriga vécépapírt egy nyamvadt pisiléshez! Aztán meg nem tudok onnan felállni. Már nem is számolom, a combom zsibbad, annyiszor ülök le és állok fel.

– Legalább edzek – vigasztalom magam.

Nagy nehezen felkászálódok. Erővel felvértezve egy lépéssel ki is jutok, majd visszasietek a szobába. De ott zakatol az agyamban, hogy nem jól mentem ki a szobámból és nem jól jöttem ki a fürdőből. Kapaszkodok a székembe.

– Nem mész vissza! Nem ismétled meg! Nem! Nem! Nem! – suttogom magamnak egyre ingerültebben.

Ég a belsőm, a lelkem nyüszít, az agyam feladatokat diktál. Végül megadom magam, és mint egy robot, követem az utasításokat. Nincs más választásom.

Erőteljes lökéssel gurítom hátra a széket, és elindulok az ajtó felé. Fújtatok. Elkezdem a „gyakorlatot”: ki-be-ki-be, mint egy őrült. Nem számolom, mennyinél tartok, de egyszer csak megnyugszom. Akkor kimegyek a fürdőbe, és ott is megismétlem az egész műveletet. Vécére le, fel, majd kilépés a fürdőből, újra és újra és újra.

Kimerülten rogyok le a szobában a székemre, és a tenyerembe temetem az arcomat. Elegem van! Az agyam zsibbad, és folyni kezd a könnyem. Szeretném, ha valaki megölelne és megnyugtatna, hogy minden rendben lesz. De ez nem fog megtörténni.  Szomorúan rádőlök az asztalra. Elment az egész délutánom.

Anya kiált lentről, hogy menjünk le vacsorázni.

Remegés fut végig rajtam.

– Megyek! – kiáltom vissza. Az öcsém leviharzik a lépcsőn, így legalább van időm végigcsinálni a rituálémat.

Elindulok az ajtó felé, most egészen hamar túljutok rajta.

A lejáró nehezebb eset. Halkan kell lépegetnem, mert anyuék a lépcső alatti ebédlőben vannak. Amint rálépek a felső fokra, megreccsen, így belekapaszkodok a korlátba, és azon tartom magam. Mellé teszem a másik lábamat is. Visszalépek és megismétlem még legalább kilencszer ugyanezt. Amikor úgy érzem, nyugodtabb vagyok, végre el tudok indulni lefelé.

Leülök az asztalhoz vacsorázni. Csendesen eszünk, alig beszélgetünk közben.

– Dórikám, vidd ki a maradékot a kutyának, légy szíves! – szól anyu.

Némán összepakolom a maradék húst, és felöltözök. A bejárati ajtón hamar kijutok, de az udvar egy mozaikosra tördelt akadálypálya. Tele van repedésekkel, törésekkel, ami számomra egyet jelent: minden repedésen csak jobb lábbal léphetek át, a repedés tilos, és ha valami nem stimmel, kezdődik az ismételgetés.

Nagy levegőt veszek, és nekiiramodok. Jobb lábbal átverekedem magam az akadályokon és odaadom a kutyának az ételt. Már épp indulok visszafelé, amikor az udvarunkban megjelenik egy fekete macska. A szívem kihagy egy ütemet, és könnybe lábad a szemem. Megint nem tudok bemenni. Tíz percembe kerül ez a rohadt macska.

Feldúltan érkezem vissza a lakásba. Nem beszélek, csak leteszem a tálat, és felviharzok a szobámba. Lefekszem az ágyamra, becsukom a szemem, és kapkodva veszem a levegőt.

– Minden rendben lesz! Minden rendben lesz! – biztatom magamat. – Nem vagy őrült! – aztán fejben számolni kezdek, lassan nyugodtabbá válik a légzésem és én ott maradok mozdulatlanul, nehogy újra valami bekapcsolja rajtam ezt a hibás üzemmódot.

Akció!

2093,00 Ft

Szabó-V. Dóra: Kényszer-vallomás

Szerző: Szabó-V. Dóra
Kiadó: Stílus és Technika
Illusztrálta: Réka Onódi, Szabó Dorka, Pozsonyi Letti Panna
Illusztrációk száma: 30
Oldalak száma: 184
Megjelenés: 2023
Kötés: Kartonált
ISBN: 978-615-82244-5-1
Méret: 190 mm x 130 mm x 10,65 mm

Elérhetővé válik: 2023.10.09.