Kényszer vallomás

“Fontos könyv. Mondhatnám egyetlen elcsépelt mondattal. De ez nem lenne elég. Így inkább azt mondom, hogy olvassátok, szeressétek, mert nemcsak fontos könyv, hanem bátor, tabukat döntő, szívhez szóló, érzékenyítő és figyelemre méltó írás. Köszönöm Szabó-Vincz Dóra.” – Péterfy Novák Éva

A kedvezményes ár csak 2023. október 9-ig leadott megrendelésekre érvényes. Minden előrendelő dedikált könyvet és ajándék könyvjelzőt kap.
Rendeld meg 2023. szeptember 28-ig, és még a hivatalos megjelenés előtt kiszállításra kerül, vagy akár személyes találkozó keretén belül magától az írótól is átveheted (tervezett időpont: 2023.09.30. vagy 2023.10.01.) A személyes találkozón készpénzes és kártyás fizetés is lehetséges.
Szabó-V. Dóra: Kényszer vallomás
Líra Könyv
Könyvtárellátó, KELLO

Fülszöveg

Szabó-V. Dóra: Kényszer vallomás

Kényszerbetegként élni sosem egyszerű.
Tagadja, hogy az, ahogy él, nem nevezhető normálisnak, pedig valahol tudja, hogy nem az. Ezért titkolja mások elől és talál ki mindenféle magyarázatot mind magának, mind a külvilág számára, hogy a cselekedetei logikusak, ő maga teljesen normális, és a másik az, aki nem érti ezt.
Egy kényszerbeteg életében az egyik legnehezebb pillanat az, amikor rádöbben, muszáj segítséget kérnie.
Valakinek meg kell nyílni, és olyannak, aki segíteni is tud. A segítő emberek idegenek számukra, mégis ki kell tárulkozniuk ahhoz, hogy segítséget kapjanak. Ez a folyamat sokszor fájdalmas, és komoly erőfeszítést, kitartást igényel, hogy végig tudjon menni a gyógyulás útján.
Szabó V. Dóra első, romantikus-önismereti regénye után ebben a könyvben nyíltan beszél a betegségéről és a megkezdett útjáról, amely segíti a gyógyulását, hogy teljes életet élhessen.
Hol naplószerűen, hol rövid történeten keresztül enged bepillantást egy kényszerbeteg életébe, lelkivilágába, gondolkodásmódjába.

Kényszer vallomás

^

Besorolás

önismeret, kényszerbetegség

^

ISBN

978-615-82244-5-1

^

Nyelv

Magyar

^

Oldalak száma

184

^

Kiadás éve

2023

^

Kiadó

Stílus és Technika

KEZDETEK

– Novella –

Hazafelé tartunk a suliból, lassan vége a 11. osztálynak. Szótlanul ülök az anyósülésen, a mellkasom szorít, alig kapok levegőt. Átment előttünk egy fekete macska. Mire begurulunk az udvarra, a körömágyamat véresre vakarom. Anya kiszáll és elindul a ház felé. Én lecövekelek a járda szélén, kezdek kétségbeesni. Végig kell csinálnom a rituálémat, mielőtt bemegyek, különben a szorongásom szintje az egekbe ugrik. Tudom, hogy csak idő kérdése lenne, és kiszöknék, hogy bepótoljam. A szívem vadul kalapál, izzadni kezd a tenyerem, és érzem, ahogy a hajam töve nedvesedni kezd.
– Nemsokára megyek! – kiáltom anya után.
Amint eltűnik a láthatáron, szembeállok egy repedéssel, és nagy levegőt veszek.
– Csak négyszer kell átsétálnom rajta, csak négyszer! – suttogom, és nekikezdek.
Lép-lép-vissza-vissza. Lép-lép-vissza-vissza. Lép-lép-vissza-vissza. Lép-lép-vissza-vissza.
De nem sikerül. Legalábbis nem úgy, ahogy az nekem megfelelő lenne. Kínomban felröhögök. Az agyam olyan játékot játszik velem, amilyet akar. Ha túl gyorsan lépem át, nem jó. Ha túl lassan, és emiatt kiesek az ütemből, az szintén hibának számít. Ha számolás közben úgy találom, hogy nem megfelelően mondtam ki a számot, újra elölről kezdhetem. A sor végtelen.
Újra átlépem és vissza. Újra és újra. Már tizenhatnál tartok, de még mindig nem jó.
Az izzadság csorog le a hátamon, az agyamban villog a lámpa, hogy hamarosan be KELL mennem – én meg sehol sem tartok.
Anya már bentről kiabál, hogy merre vagyok. Az ablakra pillantok, szerencsére nem lát.
– A kutyussal játszom, mindjárt megyek! – kiáltom vissza.
Önigazolásként megvakargatom Athos fültövét, amire boldog lihegéssel és farokcsóválással válaszol. Természetesen elállja az utat, hogy folytassam, megnehezítve ezzel az amúgy sem egyszerű feladatomat. Legszívesebben ordítanék. A szemem könnybe lábad.
A megváltást a düh és kétségbeesés keveréke hozza el. Csorgó izzadsággal a homlokomon és könnyekkel a szememben összeszedem minden erőmet, és nekikezdek újra. Lép-lép-vissza-vissza. Dühösen számolok félhangosan, hogy ne tévesszem el, aztán újabb tizenhat lépés után elindulok befelé. Az agyam teljesen kiégett – már képtelen vagyok gondolkodni –, megadja magát, és egy rövid időre elereszt.
Leülök a puffra az előszobában, leveszem a cipőmet, és próbálom visszanyelni a könnyeimet. Amikor anya elmegy előttem, rámosolygok. Félhomály van, nem láthatja tisztán az arcomat, mennyire elgyötört vagyok. De nem értené meg. Úgy érzem, csak a tökéletesség a lényeg.
Végül fogom a táskámat, és felmegyek az emeletre, a szobámba.
Sírva fakadok. A kétségbeesés végigszánt rajtam, fogalmam sincs, hogyan tovább. Ez most már örökké így marad? Soha többé nem leszek normális? Innentől kezdve félve fogok menni mindenhová? Előre rettegek, hogy majd egyszer ki kell mennem innen vécére, vagy vissza a földszintre.
– Mi történik velem? – kérdeztem suttogva magamtól. – Megőrültem?
Pár hónapja még a középiskolások boldog életét éltem, és egyik napról a másikra mintha megnyomtak volna rajtam egy gombot, szorongó és ismétlő üzemmódra váltottam. Fogalmam sincs, mi ez, vagy miért történik ez velem, és azt sem tudom, kinek szólhatnék, aki nem mondaná azt, hogy elment az eszem. Éles szúrást érzek a mellkasomban, ha arra gondolok, ha ez kiderül, megint csalódást fogok okozni anyának. Mint mindig, amikor valami nem úgy történik, ahogy az neki megfelelő. Nem lehet rám büszke, hiszen valami gond van a gyerekével. Bezzeg a többiek normálisak. A mellkasom jobban szorít, mint eddig valaha. Páni félelem fog el, hogy nem fogok megfelelni.

„Ez a könyv egyes szám első személyben vezet végig a kényszerbetegség kialakulásának, felismeré-sének és a gyógyulás keresésének években mérhető, rengeteg szenvedéssel járó útján. Azzal a céllal íródott, hogy kapaszkodót jelenthessen és bátorítást nyújtson a hasonló gondokkal küszködőknek.”
Dr. Mogyorósy-Révész Zsuzsanna pszichológus

Történet

Illusztráció

Oldal

„Szerintem nemcsak a kényszerbetegeknek, hanem a testképzavartól (is) szenvedő evészavaros sortár-saknak is szól a könyv. A szexuális abúzusról szóló rész különösen értékes, mert felhívja a figyelmet olyan problémára, ami még pszichoterápiás helyzetben is nehezen vállalható fel.”
Dr. Németh Attila pszichiáter

A szerző

Szabó-V. Dóra

Az író eddig megjelent könyvei:

Szabó V. Dóra: Út-vesztők

Szabó-Vincz Dóra 1987-ben született Szombathelyen, de már egészen kicsi korától Székesfehérváron élt.

Gyerekkora óta szenvedélye az írás, több kisebb történetet írt már gyerekfejjel. Az iskolában emelt szinten tanult irodalmat és történelmet, de hirtelen pályát módosított és végül biológia szakon végzett az egyetemen. Több, mint húsz éven keresztül táncoltatta, mozgatta, derítette jobb kedvre az embereket esténként a lakóhelyén, egészen gyermekei születéséig.

Közel húsz évig volt kényszerbeteg. Három év terápiás munka eredménye ez a kötet, melyben novellákon és narráción keresztül mutatja be, milyen hatással volt az életére és hogyan találta meg a kiutat belőle. Legyen szó mentális betegségről, testképzavarról vagy abúzusról.

Kapaszkodót nyújthat azoknak, akik rejtőzködve élik az életüket, mert félnek a megbélyegzéstől – nincsenek egyedül.

Dóra belemélyedt a pszichológia világába, jelenleg pedagógiát és újságírást tanul.

A Pszichoforyou szerzője.

Szabó-V. Dóra