“Hol védethetem le az ötletem?”​ Azt sehol, de elmondom, mit tehetsz!

Szerző: | márc 4, 2023 | Hírek, Szerzői jog

Az ötlet „levédetése” az egyik leggyakoribb téma, amit szerzői jogászként a laikusoktól hallok. Ma egy társasjáték példáján magyarázom el az oltalom lehetőségeit, és praktikus tippeket is adok!

Kedves Követőm!

A minap egy ügyfél azzal keresett meg, hogy kitalált egy olyan társasjátékot, “ami még nincs”. Ennek a játéknak a menetét, elveit szeretné most „levédetni”, hogy más ilyen játékot ne hozhasson létre.

Ilyenkor mondom a kiábrándító választ: ezt bizony nem lehet. A szerzői jogi törvény ugyanis rögzíti, hogy

„Valamely ötlet, elv, elgondolás, eljárás, működési módszer vagy matematikai művelet nem lehet tárgya a szerzői jogi védelemnek.”

A jogalkotónak nem célja, hogy „gondolatokat”, ötleteket bárki kisajátíthasson, azokra kizárólagos jogot szerezzen.

Jó hír, hogy van azonban az oltalmi formáknak olyan vetülete, amivel lehet élni! Ezeket az ügyfélnek is felvázoltam, és ezeket összegzem röviden a mai cikkben!

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző: Wágner Szilárd
Író, szerkesztő, képzett terapeuta. Egy időben sokat foglalkoztatta a mesék, az álmok és a sámáni szertartások közötti hasonlóság, ezért kutatásokat végzett ezen a területen, amelyek kiterjedtek a sámáni szertartások vizsgálatára is a modern pszichológia tükrében. Az így szerzett tapasztalatait történetíróként használta fel. Mivel mind tanulmányai, szakterülete és kutatásai megkövetelték a mesék struktúráink alapos ismeretét, az írás mellett szerkesztéssel is foglalkozni kezdett. Tapasztalatait szívesen megosztotta más írókkal, segítette őket a kezdeti bizonytalanságon túljutni.

0 hozzászólás

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0