Gréger Csabával, a Nouros világának megalkotójával beszélgettünk a kezdetekről, és hogy az alkotó dolga végeztével nem tért pihenni, hanem újabb ötletek várják megvalósításukat. Ennek egyik állomása a nemrégiben lezárult novellapályázat, azonban a beszélgetés során Csaba újabb, a Halhatatlanok világához kapcsolódó ötletre tett rejtélyes utalást, aminek megvalósulásáért mi nagyon szurkolunk (igen, mi már tudjuk, mi az 😊).

Akció!

Röviden magadról

Elsőkönyves írónak számítok, de ezt olyan trükkös megoldással igyekeztem áthidalni, hogy rögtön két könyvet jelentettem meg, így igazából rögtön magam mögött is hagytam ezt a titulust. 😊

A végzettségem és a szakmám tekintetében látszólag semmilyen közöm nincs az íráshoz, informatikai területen dolgozok vezető beosztásban egy multinacionális cégnél.

Azonban már gyerekkorom óta foglalkoztat az írás és az alkotás gondolata, számos történetet alkottam meg a „fióknak”. Ennek ellenére sokáig nem is merült fel bennem, hogy komolyabban írni kezdjek, tavaly azonban egy hosszabb kórházban töltött időszak alatt megfogadtam magamnak, hogy belevágok.

Mikor találkoztál először a fantasy világával?

Már nagyon fiatalon „megfertőzött” a fantasy, ugyanis kisiskolásként már olvastam a bátyám kaland-játék-kockázat könyveit. Nagyjából 9-10 éves lehettem aztán, amikor szembe jött velem J.R.R. Tolkien munkája, amit ugyan akkor még nem teljesen tudtam értelmezni, de a felvázolt világ azonnal magával ragadott. Ettől kezdve pedig a fantasy folyamatosan jelen volt az életemben, hol könyvek, hol filmek, hol akár számítógépes játékok formájában. Aktívan az írással csak az elmúlt években kezdtem foglalkozni, de már korábban is voltak munkáim, amik jellemzően a fiókban végezték.

Mikor kezdtél el szerepjátékozni?

Ez szintén ugyanakkorra datálható, az első szerepjáték ugyanis már kisgyerekként megtalált, ez éppen az akkor megjelent Középfölde témájú játék volt. Egészen a gimnázium végéig velem maradt, mint hobbi, aztán jó pár évre kikerültem ebből a világból, és már felnőttként, többgyerekes apukaként jutottam vissza ehhez a régi szerelemhez. Persze ma már nagyon nehéz időt találni rá, de évente egyszer-kétszer még ma is összegyűlünk a régi barátokkal egy-egy játékülés erejéig.

Kedvenc fantasy filmed?

Nem lehet más, mint a Gyűrűk Ura, talán nem is kell megindokolnom, hogy miért. A mai napig emlékszem, amikor az első teaser trailer megjelent az interneten, és mi, mint a könyvek és a világ régi rajongója szájtátva figyeltük, ahogy a Gyűrű Szövetsége megelevenedik a szemünk előtt. Fantasztikus trilógia, azt gondolom, hogy azóta sem született olyan fantasy film, ami akár csak megközelíti a minőségét (persze ez az alapanyagon is múlik nagyrészt).

Kedvenc fantasy könyved?

Az évek során nagyon sok fantasy-t olvastam, ezek ráadásul elég sok stílust ölelnek fel a zsáneren belül. Tolkien művei mellett nagy rajongója vagyok a Vaják könyveknek, vagy ha a magyar fantasy műveket kell említenem, akkor Jan van den Boomen írásainak. Az ő fantasztikus, irodalmi stílusa és történetvezetése egyébként nagyban inspirált a Halhatatlanok írása közben is. Ezért is különösen nagy öröm számomra, hogy a megkeresésemre pozitívan válaszolva ötletekkel és tanácsokkal segített az alkotó folyamat során.

Akció!
Mikor ötlött fel benned először Nouros világának ötlete?

Sokan gondolják a könyveket olvasva, hogy már évek óta dolgozom a világ tökéletesítésén, azonban az az igazság, hogy a Halhatatlanok története kicsivel több, mint egy éve kezdődött. Egy betegség miatt hosszabb ideig munkaképtelenné váltam, és akkor határoztam el, hogy egy saját fantasy világ megalkotásában élem ki a bennem az évek alatt felgyűlt kreatív energiákat. Az alapötlet megszületése után folyamatosan dolgoztam ki a világ részleteit, és ezzel párhuzamosan írtam meg a ma már egy kötetben olvasható novellákat.

Az egész írási folyamat meglepően dinamikus és természetes volt, annak ellenére, hogy miután visszatértem a munkába, csak a szabadidőmben tudtam foglalkozni vele. Összességében körülbelül fél év alatt készültek el a könyvek a mai formájukban.

Honnan jött az ötlet, hogy Nouros világának képi megjelenítésében a Pozsgay Műhely és Nagy Gergely segédkezzen? Hogyan fogadták a felkérést?

Gyula munkáját már régről ismertem és tiszteltem, egy közös barátomon keresztül jutottam el hozzájuk még néhány évvel ezelőtt. Amikor megszületett bennem a Halhatatlanok gondolata, tudtam, hogy csak akkor fogom a könyveket megjelentetni, ha olyan minőségű grafikák és design tartoznak hozzá, amik a nemzetközi piacon is megállnák a helyüket. Gyula szerencsémre nagyon lelkesen fogadta az ötletet, és bár számos fantasy munkán dolgozott már a múltban, megtetszett neki a világ kidolgozottsága, ami számára is könnyebbé tette az alkotási folyamatokat.

Gergő munkásságát kicsivel később, a Magus kártyajáték világából ismertem meg, és rögtön megtetszett, hogy bár jelentős különbségek vannak a két művész stílusa között, mégis úgy éreztem, hogy összehangolhatóak, és egységes eredmény tud majd megszületni kettejük munkáiból. Gergővel ráadásul most egy új, izgalmas közös projekten is dolgozunk a színfalak mögött a Halhatatlanok világára építve, és alig várjuk, hogy a nagyközönség elé tárhassuk az eredményeket.

Az első novelláskötben (Halhatatlanok – Történetek egy messzi világból) lévő történetek mindegyikét te írtad, azonban idén novellapályázatot írtál ki olyan rövid történetek írására, amelyek Nouros világán játszódnak. Mesélnél erről egy kicsit?
Milyen érzés olyan emberekkel együtt dolgozni, akik Nouros világának bővítésében aktívan részt vesznek?

Szerencsére az első visszajelzések nagyon pozitívak voltak, és erre építve meghirdettem egy hivatalos novellapályázatot, ugyanis azt éreztem, hogy keretek közé terelve, szisztematikus támogatással könnyebb motiválni az embereket, hogy kiírják magukból azokat az ötleteket, amik megszülettek bennük a könyveket olvasva. A pályázatot éppen az elmúlt napokban zártuk le, és őszintén mondhatom, hogy minden előzetes várakozásomat felülmúlta az eredmény.

Nem csak a jelentkezők és pályaművek magas száma miatt, sokkal inkább az nyűgözött le, hogy mennyire profi és izgalmas írások születtek. Rendkívüli érzés volt olvasni, ahogy az általam kitalált világ megelevenedik mások munkáiban, sokszor egy-egy félmondatra, vagy ötletemre építve születtek meg írások, amik csodálatosan gondolták tovább az általam felvázolt kereteket.

Mivel éppen ez volt az elsődleges célom, mikor a egészbe belekezdtem, rendkívül boldog vagyok, hogy valóban sikerült inspirálni másokat az írásra. Ráadásul sokan jelezték, hogy szeretnének még további történeteket alkotni, amik Nouroson játszódnak. Így nagyon bizakodó vagyok, hogy még sokáig tud bővülni ez az izgalmas fantasy világ, és ami a legfontosabb, hogy most már nem csak általam, hanem sokak által!

A könyveket webshopunkban kedvezményesen megvásárolhatod
Akció!

novelláskötet

Akció!

Világleírás, tematikus album

Akció!

könyvcsomag: novelláskötet + Világleírás, tematikus album

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0