A szerkesztői véleményezésről

Szerző: | ápr 27, 2022 | Irodalmi szerkesztés, Szöveggondozás

„Tehetségnek azt nevezzük, aki többet tud, mint amennyit tanult.”

– Osvát Ernő

Adott a kézirat, amit szeretnél kiadni, kiadatni, azonban nem vagy biztos benne, hogy történeted megfelel-e a kiadói vagy az olvasói elvárásoknak. Próbálkoztál már, számtalan kilincset koptattál fényesre, mégse vállalta be egyetlen kiadó sem, és még a pályázatokról is mindenféle visszajelzés nélkül kipergett életed egyik legfontosabb része.

A szerkesztői véleményezés pont arra jó, hogy választ kapj minden olyan kérdésre, amit tudni akartál a kéziratodról, de eddig nem merted senkitől sem megkérdezni. Vagy kérdezted, azonban mégsem sikerült az előrejutás a kapott tanácsok alapján. Vagy amit kaptál, azzal nem sokra mentél.

A Stílus és Technika részletes leírást ad a beérkező kéziratokról, amelyben kitér minden olyan területre, amiben a történetnek vagy az írónak mindenképpen fejlődnie kell, vagy arra, hogy a kézirat alkalmas-e szerzői-, magán- vagy normál kiadói kiadásban történő megjelentetésre.

A vélemény elkészítéséhez a szerkesztő a teljes történetet elolvassa, hogy teljes képet kapjon a kéziratról.

A szerkesztői értékelésben leírásra kerül a történetről alkotott összkép, erősségek, hiányosságok. Itt kerül említésre, mely részek vitték előre a történetet, és melyek akasztották meg. A szerkesztő itt jelzi azt is, hogy mennyire tartotta egyedinek az ötletet, a kivitelezést, a narráció választást stb.

Az író kap egy szerkesztői észrevételt is, amelyben részletesebben kifejtésre kerülnek az említett hibák, és hogy az miért hiba. Módosítási javaslatot a szerkesztő továbbra sem tesz, sem tanácsot a hibák elkerülésére, és nem is tűzdeli tele megjegyzésekkel a dokumentumot, mivel az már a szerkesztési munka része lenne*.

számon tartani az összes tehetséget”

– Osvát Ernő

A szöveget korrektori észrevétellel is ellátjuk az első pár oldal alapján, így az író láthatja, milyen nyelvtani és egyéb központozási hibák fordulnak elő a szövegben, amelyek rontják annak érthetőségét és olvasási élményét.

*Jóváírási lehetőség: A visszaküldött értékeléssel együtt a Megrendelő árajánlatot kap a kézirat komplex szöveggondozására (amely tartalmazza: irodalmi szerkesztés, irodalmi lektorálás, irodalmi korrektúra). Az árajánlat alapján megrendelt komplex szöveggondozás árából a kézirat véleményezésének ára jóváírásra kerül. A kedvezményt 1 éven belüli szolgáltatás megrendelés esetén lehet igénybe venni.

Szerkesztői véleményezés, szöveggondozási szolgáltatásaink:

Könyvkiadás – A kézirat útja a boltig | A Szerkesztő válaszol

A könyvkiadás nem egyszerű feladat, de ha megfelelően felkészülsz és kitartó vagy, akkor megvalósíthatod az álmodat. A következő bejegyzésben bemutatom a könyvkiadás alapjait, és tanácsokat adok arra, hogyan kezdj hozzá a saját könyved kiadásához.

Könyvkiadás fix áron | 3.200 Ft / oldal

Könyvkiadás fix áron. A könyv kiadásának ára 3.200 Ft / könyv szerinti oldal. Szerkesztés, korrektúra, tördelés, borítógrafika és nyomda.

Könyvkiadás olcsón! 98.000 Ft-tól

Könyvkiadás olcsón – Nem akarsz milliókat fizetni a könyvkiadásért? Nem kell! Már 98.000 Ft-tól elkészítjük a nyomdakész könyvedet*.

„Elsődleges célunk az írói álmok valóra váltása…” | Kollektív Magazin interjú

Szerettem volna egy kicsit mélyebb betekintést nyújtani egy kiadó munkájába, egy szerkesztő életébe és a könyves világ rejtelmeibe. Ezért nagy öröm számomra, hogy Wágner Szilárddal, a Stílus és Technika kiadó szerkesztőjével beszélgethettem.

Mi lesz a kezdő szerzőkkel az Aranymosás felfüggesztése után? | MNO cikk

A hét elején számos kezdő írót sokkolt a hír, hogy az Aranymosás felfüggesztésre kerül, ami nem kizárólag a regénypályázatot érinti.A cikk írója számos kiadónál érdeklődött (Álomgyár, General Press stb), hogy az így "felszabaduló" íróknak milyen lehetőségei lesznek...

Hogy működik a jó könyvmarketing?

Hogy működik a jó könyvmarketing? Az így felépített könyvmarketing nagyon egyszerűen működik: Belebotlik, megveszi.

Milyen egy jó könyvborító?

Keresem azt a könyvet... A címére nem emlékszem,… ...csak arra, hogy egy férfi és egy nő ölelkeztek, és talán zöldes színe volt. ...csak arra, hogy az elején egy harcos áll karddal a kezében, és talán barnás színe volt. ...csak arra, hogy űrhajó van az elején, a...

Könyvkiadás egyszerűen

A könyvkiadás már nem is lehetne ennél egyszerűbb: Megírtad, kiadjuk. Ennyire egyszerű.
A könyvkiadás teljes folyamatát lefedjük…

Hogyan válassz könyvkiadót?

Érdemes több könyvkiadótól ajánlatot kérni, alaposan átnézni, összehasonlítani őket. Így nagy eséllyel elkerülhető, hogy a szerző…

További segítség

További írástechnikai ötletekért és tippekért csatlakozz Facebook csoportunkhoz.

Iratkozz fel hírlevelünkre

A feliratkozással biztos lehetsz abban, hogy a Stílus és Technika semmilyen újdonságáról nem maradsz le. Legyen az pályázat, induló kurzus, akció vagy friss tartalom.

Szerző: Wágner Szilárd
Író, szerkesztő, képzett terapeuta. Egy időben sokat foglalkoztatta a mesék, az álmok és a sámáni szertartások közötti hasonlóság, ezért kutatásokat végzett ezen a területen, amelyek kiterjedtek a sámáni szertartások vizsgálatára is a modern pszichológia tükrében. Az így szerzett tapasztalatait történetíróként használta fel. Mivel mind tanulmányai, szakterülete és kutatásai megkövetelték a mesék struktúráink alapos ismeretét, az írás mellett szerkesztéssel is foglalkozni kezdett. Tapasztalatait szívesen megosztotta más írókkal, segítette őket a kezdeti bizonytalanságon túljutni.

0 hozzászólás

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0